2021-02-25 12:49:12• hírek • Bede Emőke

Emberkereskedelem és pénzmosás miatt tartott házkutatást Szatmár megyében a DIICOT

Február 22-én a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság szatmári ügyészei egy emberkereskedelemmel és pénzmosással foglalkozó bűnszervezet felszámolását megcélzó akció során nem kevesebb mint 14 házkutatást tartott Szatmár megye területén.

A DIICOT szatmári ügyészei egy, a francia és moldovai hatóságokkal közös nyomozás keretében tartottak házkutatást olyan személyeknél, akiket azzal gyanúsítanak, hogy moldovai állampolgárokkal történő emberkereskedelemből származó bevételeket mostak tisztára. A Szatmár megyei akció során három román állampolgárt vettek őrizetbe.


A Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) tájékoztatása szerint a kb. 100-150 moldávtól elvették a személyes okmányaikat, melyek helyett hamis román papírokat adtak nekik, majd franciaországi építkezéseken kezdték el dolgoztatni őket. Fizetésük alig-alig érte el a minimálbért, viszont a heti munkaidő jóval túllépte a törvény által megengedettet, így aláaknázták a tisztességes versenyt az építőipari cégek között.


Az ügyben indult nyomozás három szálon indult el: Franciaországban emberkereskedelem és feketén való foglalkoztatás, Romániában pénzmosás, Moldovában pedig személyes okmányok hamisítása miatt kezdtek el vizsgálódni a hatóságok.


A bűnszervezeten való rajtaütést megelőzően a három ország hatóságai háromszor is egyeztettek, majd februrár 22-én lecsaptak a bandára. Ez idáig összesen 38 személyt tartóztattak le, köztük egy román állampolgárt, akinek több építkezési cége is volt az említett országban. Az akcióban összesen 44 helyszínen tartottak házkutatást, melyeknek nyomán elkoboztak 15 luxusautót, két jet-ski-t és több mint 100 ezer eurónyi készpénzt, valamint ezzel párhuzamosan befagyasztottak 11 bankszámlát is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: